Monday, April 4, 2016

Kembara Tetamu Allah

Dengan nama Allah aku menulis. Tulisan ini bukan untuk dipersembahkan pada sesiapa, hanya sekadar ingin menyimpan coretan hidup sebagai diari kenangan untuk diri.

Semua Bermula Dari hati

Tirai 2015 terbuka luas. Aku melangkah memasukinya dengan hati yang kosong. Terasa sempitnya hidup mengulangi rutin yang sama tanpa ada apa2 perubahan dalam hidup. Usia semakin berganjak. Soalan demi persoalan bermain dibibir dan hati orang sekeliling. Pelik dengan statusku yang masih membujang. Demi Allah niat itu sudah bertahun-tahun lamanya tertanam, namun siapa yang boleh melanggari takdir Allah. Dia belum izinkan. Niat dan tekad. Dua perkara ini yang sering aku wujudkan dalam diri untuk mencapai sesuatu impian.. Dua perkara aku niatkan di awal 2015. Aku mesti capai salah satu dari dua perkara... kahwin. Jika tidak berjaya, umrah! Salah satu ini mesti aku capai. Bermulalah episode mengumpul wang. Kedua-duanya memerlukan wang. Kurangkan perbelanjaan peribadi...demi tabung impian.

Jun..Julai..berlalu. Calon masih belum ada. Nampaknya seperti impian pertama tidak dapat direalisasikan. Allah maha mengetahui. Justeru focus dan tumpuanku pada impian kedua...umrah! aku mesti capai. Syarat umrah yang paling menyesakkan dadaku ialah mahram. Aku sanggup pergi seorang diri kalau mahram itu bukan syaratnya. Aku nyatakan hasrat ini pada keluarga dengan sungguh2. Ayahku memberi respon yang baik. Dia menunjukkan minat untuk pergi bersamaku. Katanya dia akan cuba. Sejak itu aku mula memantau keadaan ayah dengan bertanya khabar melalui telefon. September telah berlalu. ayah hanya diam. Emak dan kakak seperti ragu-ragu kemampuan ayahku untuk kesana. kesihatan mahupun kewangan... kedua-duanya menjadi persoalan. Aku tidak mampu menanggung perbelanjaan ayahku... simpananku hanya cukup untuk tambang dan belanja seorang. Ayah sakit gout.. sekejap sakit sekejap sembuh. Akhirnya ibu memujuk agar niat itu ditunda pada tahun yang lain. hanya Allah yang tahu betapa rasa kecewa bila harapan terpaksa dikuburkan.

Niat Yang Ketiga

Aku mencari kekuatan diri. Hidup perlu diteruskan. Lalui setiap kekecewaan dengan redho dan ikhlas. Aku sering melihat gambar kaabah dan masjid nabawi melalui gambar dan youtube. aku mengungkap2kan rasa rindu kepada haramain...biarlah hanya dapat melihat dengan gambar dan video. Aku terfikir dengan duit yang aku tabung bersungguh2 itu. Hampir tujuh ribu. Sedikit pun aku tidak rasa berkeinginan untuk membelanjakan duit itu... lagi disimpan lagi terasa sedih. Maka aku pasangkan niat yang ketiga. Ya Allah sekiranya hujung tahun ini memang aku tidak dapat kedua-duanya... kahwin dan umrah... maka aku akan sedekahkan duit ini sepenuhnya kepada fakir miskin. Sedikit pun aku tidak akan ambil. hanya dengan ini dapat menghilangkan rasa sedih  akan impian yang tak tercapai. Aku mula mengira2 pada siapa duit ini akan ku bedakkan.

Allah Bagi Kejutan

Oktober menyapa. Satu malam aku mendapat panggilan dari kakak. Dia menyoal aku. Adakah aku sudah berhenti berdoa untuk pergi umrah? ya, aku katakana padanya masa sudah singkat dan lewat. Urusan umrah bukan sehari dua.. sedangkan ayah belum ada tanda-tanda dapat pergi. Aku katakan padanya aku telahpun ada perancangan yang ketiga...dan aku sudah lupakan hasrat sebelum ini. kakakku memarahi aku. Katanya kenapa begitu cepat berputus asa. kenapa tidak teruskan berdoa.. tidak ada mustahil sekiranya Allah kehendaki. kenapa begitu cepat berburuk sangka. Aku kaget. hairan kenapa kakakku melontarkan persoalan itu. Dan akhirnya dia memberi tahu tujuan dia menghubungiku. Ada berita gembira yang ingin disampaikan. Insyaallah ayah akan pergi umrah Disember ini bersamaku! Aku terkejut. Bagaimana ayah boleh pergi, sedangkan kewangan belum mencukupi dan sakitnya yang selalu bertandang. Subhanallah! Kakakku menceritakan bahawa kawan-kawan ayahku dalam diam telah merancang untuk menghantar ayahku ke Tanah suci untuk melaksanakan ibadah umrah. Ketika mereka tahu ayahku belum berpeluang untuk pergi, mereka berpakat bersama-sama mengumpul dana untuk membiayai penerbangan dan seluruh perbelanjaan ayah kesana. Kesihatan ayah juga semakin baik. Tiada lagi sakit-sakit. Subhanallah... ayah beruntung mempunyai kawan-kawan yang baik. Mereka diberi oleh Allah rezki yang lebih.. hidup yang mewah...namun berebut2 ingin berbuat amal. Bergenang air mataku mendapat berita itu. Betapa Allah mendengar rintihan hambaNya... Allah seolah-olah memberi hadiah istimewa buatku . Sujud syukur. Terima kasih ya Allah kerana menerima aku sebagai tetamumu. Aku pasti mengambil peluang ini sebaik mungkin untuk membina hidup baru!

cerita-cerita indah dan sedih sepanjang menjadi tetamu Allah.... (to be continue)

No comments: